dinsdag 4 maart 2014

Minicupcakes met speculaas en chocolade

Dit weekend heb ik als bijdrage tot een dessertbuffet minicupcakes gemaakt. Om de vanillecupcakes een andere toets te geven heb ik er speculaas bijgedaan. Omdat ik bij mijn chocoladecupcakes glazuur over had en bij die met speculaas te kort, waren er een aantal speculaascakejes met chocoladeglazuur. Verre van slecht allemaal :D


De chocoladecupcakes heb ik gemaakt volgens het recept van de ultieme chocoladecupcakes. Voor 1 keer het recept had ik ongeveer 36 minicakejes. (diameter 32 mm) Uit het recept van de vanillecupcakes met speculaas haalde ik 48 minicakejes.





Onderstaand nog eens het aangepast recept voor de vanille-speculaascupcakes.
Wat heb je nodig voor 48 minicakejes ?
  • 175 g zachte boter
  • 175 g kristalsuiker
  • 3 grote eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel vanille-essence (kan je o.a. kopen in de colruyt)
  • 175 g zelfrijzende bloem
  • 6 eetlepels fijngemalen speculaas
Wat heb je nodig voor het glazuur ?
  • 150 g zachte boter
  • 3 eetlepels slagroom of melk
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 300 g poedersuiker, gezeefd
  • 5 eetlepels fijngemalen speculaas
  • eventueel versiering
Hoe maak je deze verrukkelijke cupcakes ?
  • Warm de oven voor op 180°C.
  • Leg kleine papieren vormpjes in een minimuffinplaat.
  • Klop in een kom de boter met de suiker tot een licht en romig mengsel. 
  • Klop, geleidelijk, de eieren en de vanille-essence erdoor. 
  • Zeef de zelfrijzende bloem erboven en spatel het er voorzichtig door.
  • Doe de fijngemalen speculaas erbij en roer door.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen op een rooster (ze zouden veerkrachtig moeten aanvoelen)
  • Voor het glazuur doe je de boter in een kom en klop je hem met een elektrische mixer licht en romig in 2-3 minuten.
  • Klop de slagroom/melk en de vanille erdoor.
  • Klop geleidelijk aan de poedersuiker erdoor.
  • Blijf kloppen tot je een lichte en luchtige botercrème hebt.
  • Voeg de fijngemalen speculaas toe.
  • Doe de crème in een spuitzak en maak roosjes boven op elke cupcake
  • Versier eventueel.
Je kan deze het best bewaren in de koelkast of op een koele plaats (anders smelt de crème en loopt hij af de cakejes)

SMAKELIJK !!!

1 opmerking: