donderdag 27 augustus 2015

Bresiliennetaart

Bresiliennetaart is zonder twijfel mijn favoriete taart. Na lang zoeken heb ik het perfecte recept hiervoor gevonden. Ze smaakt en ziet eruit alsof ze van de beste patissier komt en dat voor een fractie van de prijs. Het recept is normaal gezien voor 1 grote taart. Als je kleine taartjes wilt maken dan heb je voor 1 keer het deeg 9 taartjes met een diameter van 8 cm. Bij de kleine taartjes heb je wel maar de helft van de flan nodig. Een heerlijke bodem, een stevige en lekkere flan en afgewerkt met een laagjes slagroom en bresiliennenootjes. Njammie !



Wat heb je nodig voor het deeg ?
  • 160 g bloem
  • 2 g zout
  • 2 g suiker
  • 80 g melk
  • 10 g verse gist of 30 g droge gist
  • 1 eierdooier
  • 40 g zachte boter
Wat heb je nodig voor de flan ?
  • 180 g banketbakkersroom (recept banketbakkersroom delen door 8)
  • 100 g vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 90 g bloem
  • 6,6 dl melk
Wat heb je nodig voor de afwerking ?
  • 2,5 dl room
  • 30 g suiker
  • bresilienne
  • aardbei
  • poedersuiker
Hoe maak je het ?

  • Verwarm de melk tot die lauw is.
  • Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Strooi het zout en de suiker langs de rand.
  • Doe de lauwe melk, de gist en de eierdooier in het midden en vermeng alles.
  • Voeg de zachte boter toe en kneed kort tot een luchtig deeg.
  • Dek de kom af met een natte handdoek en laat 5 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel die wat groter is dan de taartvorm zodat ook de randen bedekt zouden zijn.
  • Bestrijk de taartvorm met gesmolten boter.
  • Leg het deeg in de vorm en druk zachtjes aan. Het geeft niet als er langs de rand nog wat overschotten zijn, zolang de volledig vorm maar bekleed is.
  • Rol na 5 minuten het overtollige deeg eraf met een deegrol.
  • Verwarm de oven voor op 180 ° C.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte door en haal er met de punt van een mes de zaadjes uit.
  • Doe in een kom samen met de banketbakkersroom, de vanillesuiker, 2 volledige eieren en 2 eidooiers.
  • Klop tot een luchtige crème.
  • Zeef de bloem en meng door de crème.
  • Voeg geleidelijk de melk toe.
  • Klop de overige twee eiwitten tot een niet al te vast schuim en meng erdoor met de garde.
  • Giet de crème door een fijne zeef in een kan. Er zullen precies kleine puddingbolletjes overblijven in de zeef.
  • Vul de taartvorm voor de helft met de flanvulling.
  • Zet in de voorverwarmde oven en vul verder af met de vulling tot aan de rand.
  • Verlaag de temperatuur nu naar 175° en laat de taart afbakken in 45 tot 60 minuten.
  • Duw voorzichtig tegen de vulling om te kijken of de taart klaar is. De flan is gaar als de vulling stabiel is.
  • Haal de taart uit de oven, laat even afkoelen en keer om op een taartrooster. Laat volledig afkoelen.
  • Klop de room met de suiker stijf voor de afwerking.
  • Leg de taart op een taartschotel en bestrijk met de opgeklopte room.
  • Bestrooi volledig met bresilienne en werk af met een aardbei en eventueel wat poedersuiker.
  • Laat de taart nog even opstijven op een koele plaats zodat je straks de room gemakkelijker kan snijden.
SMAKELIJK !!!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten