vrijdag 13 februari 2015

Decadente chocoladetaart

Deze decadente chocoladetaart bestaat uit een heerlijk luchtige biscuit waartussen aardbeienconfituur, frambozen en een grote hoeveelheid chocolademousse worden gesmeerd. De afwerking gebeurt door zelfgemaakte chocoladekrullen. Het is niet het gemakkelijkste, maar zeker ook niet het moeilijkste dat ik ooit al gemaakt heb. Er kruipt wel wat tijd in. Maar na zo'n twee uur heb je een hemelse chocoladetaart waar je iedereen een groot plezier mee doet.





Wat heb je nodig voor de biscuit ?

  • 6 eieren
  • 6 eetlepels koud water
  • 120 g kristalsuiker
  • 120 g cassonade
  • 160 g bloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 20 g zetmeel / maïzena
Wat heb je nodig voor de chocolademousse ?
  • 50 g water
  • 70 g suiker
  • 2 eierdooiers
  • 250 g pure chocolade
  • 110 g room
  • 340 g room, opgeklopt
Wat heb je verder nog nodig ?
  • 4 eetlepels aardbeienconfituur
  • 2 handjes frambozen
  • 300 g pure chocolade
  • cacaopoeder
  • bloemsuiker
Extra benodigdheden ?
  • springvorm of hoge taartvorm : 26 cm doorsnede
  • springvorm of taartuitsteekvorm : 24 cm doorsnede
Hoe maak je de biscuit ?
  • Warm de oven voor op 175°C
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met het koud water, met behulp van een mixer, stijf.
  • Mix er vervolgens de kristalsuiker en de cassonade door.
  • Meng de eierdooiers door deze massa.
  • Zeef de bloem, het cacaopoeder en het zetmeel en meng dit voorzichtig door de schuimige massa.
  • Giet in een beboterde bakvorm met doorsnede 26 cm en bak in 40 minuten af in de voorverwarmde oven .
  • Haal uit de oven en keer om op een taartrooster. Laat de vorm er nog rond zitten zodat de condens die vrijkomt bij het afkoelen terug in de biscuit kruipt waardoor die heerlijk zacht blijft.
Hoe maak je de chocolademousse ?
  • Klop 340 g room op (niet volledig stijf) en plaats in de koelkast.
  • Doe het water, de suiker en de dooiers in een klein pannetje en zet op een middelmatig vuur.
  • Blijf dit mengsel kloppen met een garde tot je de kleur, consistentie en uitzicht van mayonaise hebt. Dit kan 5 à 10 minuten duren ! Zeker goed blijven kloppen of je krijgt omelet.
  • Smelt ondertussen 250 g pure chocolade au bain-marie.
  • Doe de gesmolten chocolade bij het andere mengsel en roer goed door.
  • Kook 110 g room op en doe het bij het chocolademengsel. Roer weer goed door.
  • Neem een nieuwe (grote) kom en verwarm deze een beetje voor door bijvoorbeeld even op de verwarming te plaatsen. Dit is nodig zodat het chocolademengsel niet direct zou stollen.
  • Doe het chocolademengsel in deze voorverwarmde kom en giet er beetje bij beetje de opgeklopte room bij. Roer telkens voorzichtig door.
  • Het resultaat dat je bekomt is best vloeibaar.
  • Plaats in de koelkast.
Hoe stel je de taart samen (deel 1) ?
  • Maak de afgekoelde biscuit los.
  • Doe een beetje bloemsuiker op de taartschotel waar je de taart op zal presenteren.
  • Snijd de biscuit in 3 lagen. Zorg ervoor dat de middelste laag de dunste is.
  • Leg de onderste laag op een plank of op het aanrecht en snijd er met de kleinere springvorm of taartuitsteekvorm een cirkel uit van 24 cm doorsnede. Neem de rand weg.
  • Leg dit stuk biscuit op de taartschotel en besmeer met aardbeienconfituur.
  • Plaats de kleinere springvorm er rond.
  • Giet wat van de chocolademousse er op. Aangezien deze nogal lopend is, is het nodig dat de taartvorm goed aansluit !
  • Doe er de tweede (dunne) laag biscuit op.
  • Verdeel de frambozen erover.
  • Doe er terug wat chocolademousse over. Zorg dat je nog een beetje overhoudt voor straks.
  • Plaats er de laatste laag biscuit op. Het kan zijn dat je deze eerst wat moet bijsnijden.
  • Plaats het geheel in de diepvries voor zeker 30 minuten.
Hoe maak je de chocoladekrullen en chocoladerand rond de taart ?
  • Smelt 300 g chocolade au bain-marie.
  • Giet deze op een omgekeerde ovenplaat of effen metalen oppervlak dat je daarna in de koelkast kan plaatsen.
  • Strijk uit tot je een niet te dik en niet te dunne laag chocolade hebt.
  • Plaats in de koelkast voor maximum 30 minuten.
Hoe stel je de taart samen (deel 2) ?
  • Ontvorm de biscuit/
  • Smeer de overschot van de chocolademousse er vanboven op. Zo zullen de chocoladekrullen beter blijven plakken.
  • Maak de chocolade in repen zo breed als de taart los en plaats deze rondom de taart. Als je geen grote plakken los krijgt, kan je altijd in kleine stukjes werken !
  • Maak van de overschot van de chocolade krullen en plaats die bovenop de taart.
  • Laat nog even opstijven in de koelkast.
  • Werk af met wat cacaopoeder en bloemsuiker.
SMAKELIJK !!!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten