woensdag 20 augustus 2014

Bokkenpootjes

Ik heb een paar dagen geleden een heel goed recept gekregen voor bokkenpootjes en natuurlijk kon ik niet anders dan dat direct uit te proberen. Het resultaat is alsof jij de beste banketbakker van het land bent. Volledige credit naar het recept natuurlijk! De koekjes zijn heerlijk krokant en de botercrème is luchtig en niet zwaar zoals in sommige taarten. De moeilijkheidsgraad valt ook nog goed mee en qua tijd ben je er ook niet de hele dag aan bezig. Geniet er van !!!!




Wat heb je nodig voor 14 bokkenpootjes van 8 cm lang ?

  • 125 g eiwit (normaal van 3 grote eieren)
  • 60 g kristalsuiker
  • broyage : mengsel van 90 g amandelpoeder en 90 g kristalsuiker
  • 35 g bloem
  • 1 handvol amandelschilfers
Wat heb je nodig voor de botercrème ?
  • 200 g bloemsuiker
  • 87 ml water
  • 1 ei
  • 200 g ongezouten boerenboter
  • 50 g margarine (gewone bakboter)
  • 2 el koffie
Wat heb je nodig voor de afwerking (chocoladelaagje) ?
  • 100 g fondantchocolade
  • 2 eetlepels room
Hoe maak je de bokkenpootjes ?
  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier. Doe op dit bakpapier 48 g suiker. (een klein beetje verspreiden)
  • Zet deze even in de oven terwijl die aan het warm worden is zodat de suiker een beetje lauw wordt.
  • Klop de eiwitten op met 12 g kristalsuiker. 
  • Wanneer het schuim stevig genoeg is, voeg dan de verwarmde suiker er aan toe en klop terug tot een stevig en glanzend schuim.
  • Meng het amandelpoeder (90 g) met de suiker (90 g) en de bloem (35 g) en spatel dit onder het eiwit.
  • Vul een spuitzak met dit mengsel en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat staafjes van de gewenste lengte (allemaal even lang) op minstens 2 cm van elkaar.
  • Strooi gelijkmatig de amandelschilfers over de koekjes
  • Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen en draai de helft van de koekjes met de platte kant naar boven.
Hoe maak je de botercrème ?
  • Meng de bloemsuiker met het water in een steelpannetje en kook het tot 117°C.
  • Klop het ei los en voeg de warme suikersiroop toe.
  • Klop dit mengsel op tot het afgekoeld is.
  • Voeg nu in kleine stukjes de koude boter en margarine toe onder voortdurend kloppen met de mixer. Uiteindelijk bekom je dan een stevige en glanzende botercrème.
  • Je kan een smaak toevoegen. bijvoorbeeld gesmolten chocolade, koffie of een vanillestok opensnijden en de vanillestipjes laten meekoken met de suikersiroop.
  • In mijn geval heb ik aan de botercrème 2 eetlepels koffie (reeds gezet, geen koffiegruis ofzo) bij de crème gevoegd. Nog eens goed nakloppen.
Bokkenpootjes samenstellen
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een gekarteld mondje een streep vulling op het omgekeerde koekje en kleef zachtjes tegen de andere helft.
  • Plaats de bokkenpootjes in de frigo terwijl je het chocolademengsel maakt.
  • Smelt de chocolade met de room au bain marie zonder te roeren tot de chocolade volledig gesmolten is.
  • Neem de kom van het vuur en roer het mengsel goed door.
  • Dop elk bokkenpootje langs beide uiteinden eens in het chocolademengsel.
  • Laat opstijven in de koelkast.
SMAKELIJK !!!!!!!!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten