vrijdag 14 november 2014

Eclairs


Eclairs heb ik altijd al graag gegeten: een luchtig omhulsel met heerlijke pudding en een chocoladedeksel. Volgens sommigen een moeilijk recept, maar als je onderstaande tips volgt kan het bijna niet misgaan. Het grootste werk is het openknippen van de eclairs en ze opvullen. Onderstaand is het recept voor ongeveer 35 mini-eclairs (5 cm lang).



Wat heb je nodig voor het soezendeeg ?

  • 70 g boter
  • 200 ml water
  • 100 g gezeefde bloem
  • 3 eieren
Wat heb je nodig voor de pudding ?
  • 1 l melk
  • 130 g suiker
  • 130 g vanillebloem (ik gebruik vanille pudding powder van het merk imperial )
Wat heb je nodig voor het chocolademengsel om de deksels in te doppen ?
  • 3 latten chocolade
  • 50 ml room (een goeie scheut)
Wat heb je verder nog nodig ?
  • steelpan / pan met dikke bodem
  • klopper / garde
  • mixer
  • weegschaal
  • grote tas / maatbeker
  • kommetje dat je voor au-bain-marie kunt gebruiken
  • 2 spuitzakken
Hoe maak je het ?

We zullen eerst het deeg maken voor de eclairs.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de boter en het water in de steelpan en breng ze aan de kook, terwijl je steeds roert met de garde.
  • Als de boter volledig gesmolten is en het geheel bubbelt (kookt dus), neem je de pan van het vuur en zet je het vuur af.
  • Stort in één keer de gezeefde bloem erbij en blijf roeren met de garde tot je een glad mengsel bekomt.
  • Zet de pan terug op het vuur (heeft normaal gezien nog warm genoeg) en roer het mengsel met de garde tot het loskomt van de bodem.
  • Neem de pan terug van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
  • Klop nu de eieren één voor één door het mengsel met de mixer. Wacht telkens tot het vorige ei volledig is opgenomen.
  • Doe dit mengsel in een spuitzak met ronde spuitmond.
  • Spuit nu op een bakplaat streepjes van ongeveer 4 cm voor mini-eclairs en 10 cm voor grote eclairs. (TIP : eclairs ver genoeg uit elkaar spuiten want ze verdriedubbelen ongeveer in volume. Telkens twee keer de breedte van hetgeen je aan het spuiten bent tussen laten)
  • Bak deze eclairs 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen. (Ze zouden zo luchtig als een veertje moeten zijn)
We gaan nu de pudding maken waarmee we de eclairs zullen opvullen.
  • Doe 800 ml melk in de steelpan, samen met de suiker.
  • Doe de overige 200 ml melk in een grote tas of maatbeker samen met de vanillebloem.
  • Roer de melk en de vanillebloem met een vork tot de vanillebloem volledig door de melk is opgenomen.
  • Zet nu de melk met de suiker op een hoog vuur tot het mengsel kookt. Terwijl je wacht tot de melk kookt, deze goed in de gaten houden zodat ze niet overkookt ! Roer dus goed met de garde.
  • Als de melk kookt neem je deze van het vuur en giet je, terwijl je goed blijft roeren met de garde, het vanillebloem-melk mengsel erbij.
  • Als de twee mengsels goed vermengd zijn, zet je de steelpan terug op het vuur en laat je de pudding nog eens goed doorkoken (TIP : blijven roeren met de garde zodat uw pudding niet aanbrandt !)
  • Neem de pan van het vuur en laat wat afkoelen.
We zullen nu de eclairs samenstellen.
  • Snijdt/knip de eclairs horizontaal open zodat je een grote onderste helft krijgt en een dunner deksel (bovenste helft wordt in chocolade gedopt, in de onderste helft zal pudding gespoten worden)
  • Mocht er nog wat ongebakken deeg in zitten, haal deze er dan met een lepeltje of je vingers uit.
  • Doe de pudding in een spuitzak met gekartelde spuitmond en vul de onderste helft van de eclairs met deze pudding.
  • Smelt nu au-bain-marie de chocolade met de room. (TIP : Terwijl de chocolade aan het smelten is, niet in dit chocolade-room mengsel room of je gaat klonters krijgen.)
  • Als de chocolade volledig gesmolten is, meng je het chocolademengsel en neem je het van het vuur. 
  • Dop nu de deksels in de chocolade en plaats ze op de eclairs.
  • Laat de eclairs enkele uren opstijven op een koele plaats.
Smakelijk en geniet er van !!!!!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten